MUSIIKKI- JA KULTTUURIKESKUS VERSO

VirkistysVerso -tuokiot

Ikäihmisille suunnatut VirkistysVerso-tuokiot on suunniteltu vuorovaikutteisiksi kokonaisuuksiksi, joissa musiikin herättämät muistot saavat mielen ja muistin virkistymään. Tuokioiden monipuolinen sisältö ja vaihtelevat toimintatavat antavat jokaiselle osallistujalle mahdollisuuden olla aktiivisesti mukana oman toimintakykynsä mukaan. Lauluista, musiikista, tarinoista, liikunnasta ja eri aisteja aktivoivista taide-elämyksistä koostetut tuokiot tuovat iloa ikäihmisten arkeen ja juhlaan.

VirkistysVerso on Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO ry:n kehittämä ikäihmisten viriketoiminnan malli. VirkistysVerso-tuokioissa eri taiteenlajeja yhdistetään musiikin ja tarinoiden avulla elämykselliseksi kokonaisuudeksi ikäihmisten toimintakyky huomioiden. Osallistujat aktivoidaan mukaan toimintaan, jonka tavoitteena on virkistää mieltä ja muistia. VirkistysVerson toimintamallissa vanhustyöntekijät täydennyskoulutetaan ja heidän avukseen valmistettu vuodenkiertoon ja suomalaiseen kulttuuriin perustuva VirkistysVerso-materiaali on toiminnan tukena. Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO on aloittanut VirkistysVerso-projektin vuonna 2005. VirkistysVerson materiaali sekä toimintamalli ovat käytössä valtakunnallisesti useissa hoitolaitoksissa sekä koulutuslaitoksissa.

PALAUTETTA:

  • VirkistysVerso-tuokio oli tärkeä tapahtuma vanhuksillemme. Monien osallistujien ilmeistä pystyi lukemaan, miten syvästi se heihin vaikutti. Muistisairaan tai muuten toimintakyvyltään hyvin rajoittuneen vanhuksen kohdalla vieraan esiintyjän voi olla vaikea huomata tätä. Rajoittuneesta liikuntakyvystä huolimatta monet asukkaista yrittivät tosissaan olla mukana mm. taputtamassa käsiä ja laulamassa. Useinkaan lauluun ei liity ääntä, mutta huuliosta voi lukea, että sanat muistuvat hyvin mieleen musiikin soidessa. Tämä on tärkeää kuntoutusta monille muistisairaille.  (Toiminnanohjaaja, Pihlavistokoti, Järvenpää)
  • Oli ihanaa saada teidät osastollemme!!! Vaikka kaikki potilaamme eivät kykene laulamaan mukana tai muuta, niin on silti upeaa nähdä sellaisia ilon pilkahduksia (jopa käsien taputuksia)kuin eräällä potilaalla, joka ei yleensä reagoi juuri mihinkään- hoitajien yrityksistä huolimatta. Saimme muistoksi myös paljon ihania valokuvia, joista on tapahtunutta hyvä muistella vielä jälkeenkinpäin. Niin kiva tunnelma oli, että toivomme näkevämme teitä joskus toistekin 🙂
    (hoitotyön esimies, Vanhankylänniemen terveysaseman pitkäaikaisosasto, Järvenpää)
  • Teidän esityksenne oli todella ihastuttava. Näin meidän asukkaidemme reaktioista, että he olivat tuokiosta todella mielissään ja liikuttuneita. Vanhat laulut olivat varmaan se liikuttavin osuus, mutta huomasin, että he nauttivat koko tuokiosta kokonaisuutena. Jos tällaista materiaalia olisi käytettävissä, voisimme ilman muuta pitää täällä itsekin samantyyppisiä tuokioita. Ja kiitos teille vielä kerran, kun tulitte!
    (henkilökunta, Kirkkopiha, Järvenpää)